Sok munkavállaló állít valótlant önéletrajzában

Friss kanadai felmérés szerint a kanadaiak közel ötöde trükközik, és állít kisebb-nagyobb valótlanságokat önéletrajzában. Ugyanakkor tízből nyolc munkavállalót frusztrálná, ha tudná, hogy kollégája alaptalan önfényezéssel szerezte meg az állását.

Többet állítanak a valóságnál

A HR szolgáltatásokkal foglalkozó ADP Canada megbízásából készült kutatás szerint tízből három megkérdezett ismer olyan személyt, aki előnyhöz jutása érdekében ferdített az önéletrajzán, és tízből ketten beismerik, hogy maguk is éltek ilyen trükkel. A felmérést megrendelő cég kommentárja szerint a trükköző álláskeresők abban bíznak, hogy nem fognak lebukni. A kutatás eredményei pedig azt mutatják, nem alaptalanul reménykednek: tízből hatan ugyanis úgy jutottak munkához, hogy a munkaadó nem ellenőrizte részletesen az önéletrajzok valóságtartalmát.

Az eredmények szerint a leggyakrabban, 27 százalékos arányban korábbi bérükről mondanak többet a ténylegesnél az álláskeresők. 19 százalék az előző munkahelyen betöltött felelősségét nagyítja fel, míg 15 százalék olyan részleteket módosít, mint például, hogy meddig dolgozott egy munkahelyen vagy mennyi időt töltött munka nélkül. A válaszadók szerint 17 százalék hajlik arra, hogy valótlant állítson képzettségéről, például egy idegen nyelv vagy egy számítógépes program ismeretéről, további 12 százalék pedig még igazoló iratok és megbízólevelek meghamisítására is hajlik.

A kutatás arra is rávilágít, hogy a dolgozók nem néznék jó szemmel, ha új munkatársukról kiderülne, alaptalanul jutott az állásba. Bár összesen 84 százalékukat frusztrálná, ha megtudná, hogy munkatársa valótlan állításainak köszönhetően kapott állást vagy lépett feljebb a ranglétrán, csak minden második válaszadó jelentené ezt a vezetőség felé. Ha a kérdéses személy éppenséggel a főnökük, csak alig 20 százalék tenné szóvá a trükközést.

Az ADP Canada szerint mind munkaadói, mind munkavállalói szempontból fontos, hogy az önéletrajzok valós adatokat tartalmazzanak. A nem megfelelő munkaerő felvétele a cégeknek komoly ráfizetést okozhat, a munkatársak között feszültséget eredményezhet, ami a munkavállalóra is visszaüthet. A HR cég azt tanácsolja, nem létező érdemek kitalálása helyett az álláskeresők inkább meglévő és hasznos képességeiket hangsúlyozzák a munkakeresés során.


Forrás: ELTE Társadalomtudományi Kar