További 4,5 millióval csökkenhet a munkahelyek száma

csökkennek a munkahelyekNemzetközi Munkaügyi Szervezethez tartozó jelentősoktatási és kutatási tevékenységet folytató intézet nemrég közzétett tanulmánya arra figyelmeztetett, hogy a 2008-as gazdasági és hitelválság negatív hatása a munkaerőpiacon továbbra is megmutatkozik. A foglalkoztatottak száma jelenleg 3,5 millióval alacsonyabb, mint a válság előtt, de a helyzet tovább romolhat - mutatott rá a dokumentum.

Az euróövezetben alkalmazott megszorító intézkedések nem segítik, hanem nehezítik a gazdasági növekedés elérését. A 2010-ben útjára indított Európa 2020 stratégiában megfogalmazott intelligens, fenntartható és inkluzív gazdasági növekedés helyett a legtöbb tagállamban a gazdaság csak egy helyben toporog vagy zsugorodik, a fogyasztók kevesebbet fogyasztanak, és a munkaadók kevesebbmunkát adnak. A válságot túlélő, de kiadáscsökkentésre kényszerülő vállalatok korlátozták alkalmazottaik létszámát, azonban a már bekövetkezettel bocsátásokon felül újabbakra kerülhet sor. Azért van kilátás további leépítésekre, mert sok cég csak az optimista forgatókönyvre való tekintettel vállalta, hogy akár anyagi áldozatok árán is megtartja dolgozóit. Bizalmat szavazva a gyors válságkezelési és növekedési terveknek fenntartotta a foglalkoztatottak létszámát, de a remélt gazdasági fellendülés elmaradása esetén nem küszöbölhetőek ki a további elbocsátások.

A tanulmány szerint elengedhetetlen, hogy a gazdaságpolitika reformjainak centrumába a foglalkoztatottság növelése kerüljön, s e célból a kormányok növeljék a munkahelyteremtést elősegítő anyagi ráfordításokat.

kitekinto.hu